Kezdőlap > A szakmáról > „Kedves Naplóm: Én PR-es leszek.”

„Kedves Naplóm: Én PR-es leszek.”


Ez alkalommal egy jelenlegi public relations hallgató  által írt vendégposzt következik, melyben saját tapasztalata alapján mutatja be a szakma “ismertségét”, és mindazokat a jellemzőket, készségeket, képességeket melyre szükség van e szakma művelése során. – Innentől átadom a szót.

—————

Az alábbi kis naplóbejegyzés valós eseményeken alapul.

Az érettségi bankett óta először van együtt ismét az osztály. Az azóta eltelt több mint két évben csak a barátaimmal tartottam a kapcsolatot, így rengeteg volt társamról nem tudok szinte semmit. A találkozót természetesen az osztályfőnökünk nyitja meg, s mindenkihez felteszi ugyanazt a három kérdést:

„Jól vagy? Melyik egyetemen is fogsz végezni? Szak, szakirány?”

Egy darabig minden megy a maga útján, s a szokásos kérdésekre a „szokásos” válaszok jönnek:

– Jól vagy kedves Z?

– Ó igen Tanár úr, köszönöm.

– Na, és melyik suliba is jársz?

– BME tanár úr, BME.

– Ja igen, és mi is leszel ha kikerülsz onnan fiam?

– Gépészmérnök Tanár úr, gépészmérnök…

…és ez így megy szépen egymás után, s csak az utolsó kérdésre adott válaszok térnek el:

„Orvos”; „Bölcsész”; „Újságíró”; „Jogász”; „Tanár”; „Közgazdász”.

Mígnem elérkezik az utolsó diák, én. Vezetéknevemnek köszönhetően kerültem ide, de úgy látszik, a csattanót is nekem szánták.

– „Na és végül te M, milyen diplomád is lesz neked?

– Nos, Tanár úr, én kommunikáció szakon fogok végezni, mint PR-es és szóvivő.

– Aha… Ez jó, ez jó… De komolyan, örülök, hogy megtaláltad a számításaidat…egyébként, lehetne még egy kérdésem hozzád?

– Persze Tanár úr, mondja csak.

– Mi a túró az a PR?!

Hát igen, azt hiszem, hogy ez már több leendő (?) pályatársammal (?) is előfordult. Amúgy megértem a drága Tanár urat, valamint a többi (ex)osztálytársamat is, ugyanis jelenlegi tanulmányaim előtt én sem voltam tisztában a szó jelentésével.

Nézzünk akkor egy definíciót: Kölcsönös előnyökön alapuló kommunikáció és kapcsolatok tudatos szervezése, melynek célja az egyének, szervezetek és környezetük közötti megértés, valamint a bizalom megteremtése, fenntartása. (A Magyar Public Relations Szövetség definíciója szerint)

A jelenlegi PR tanárom szerint „a PR a hírnevet gondozza”. Majd még azt is hozzátette, hogy egy jó péeres tulajdonképpen nem csinál mást, csak informálódik (újságot olvas, tévét néz, internetezik), folyamatosan bővíti az ismerősei számát, és beszél, beszél, beszél…

Na, azt hiszem, hogy ez így már nem is hangzik olyan rosszul! Munkatapasztalatról sajnos még nem tudok beszámolni – a napokban fogom elkezdeni pár hetes szakmai gyakorlatomat -, ugyanakkor valamennyire azért már az elméleti és gyakorlati órákon is kiderült az, hogy kiből lehet valóban egy jó PR-szóvivő.

Itt most vonatkoztassunk el attól, hogy külső avagy belső dolgozóról beszélünk, mert ezekhez már specifikusabb tulajdonságok kellenek, ugyanakkor van pár általános jellemző, mely – véleményem szerint – elengedhetetlen (lesz) majd a szakmában való érvényesüléshez:

Szeresd az embereket! – Nagyon lényeges, hogy könnyen tudj ismerkedni, és folyamatosan bővítsd az ismerőseidet, mert – sajnos vagy nem sajnos, de így van… – sosem tudhatod, kire, mikor s miért lehet majd szükséged. De ugyanígy megfordítva; sosem tudhatod azt, hogy akivel egy buliban éppen pertut iszol, az esetleg nem-e valami igazi nagykutya, aki a jövőben valamikor alkalmazni fog téged. Rendszeres „pofavizitek” és KEEP SMILING!

Légy naprakész! – Ez szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Fontos, hogy általánosan minden témáról jól informált legyél, hiszen egyrészt te, mint (leendő) kommunikációs szakember nem engedheted meg azt magadnak, hogy valamiről azért ne legyen véleményed, mert nem tudod, hogy miről van szó. Másrészt pedig, egy humán szakembert a szellemi tőkéjének nagysága alapján rangsorolnak be, úgy hogy: OLVASS SOKAT!

Spontaneitás! – Egy igazi szóvivő nap, mint nap fog olyan helyzetekbe kerülni, melyekre nem tud, és nem is lehet előre felkészülni. Fontos, hogy legyen a tarsolyodban pár „vészhelyzetben” ellőhető mondat / szófordulat, és az, hogy az igazán forró szituációkból is jól tudd magad kivágni. Ehhez pedig szorosan kapcsolódik a következő tulajdonság, mely az:

Önfegyelem! – Ez nem csak arra a nyilvánvaló helyzetre vonatkozik, amikor „ég a ház”, és neked kell lenyugtatnod a kedélyeket. Ez a szó akkor is jusson eszedbe, amikor elmész egy előkelő bulira, és ingyen lesz az étel és az ital – mert légy nyugodt, ingyen lesz! Fontos, hogy ne rúgj be, csak annyit igyál, amennyi tudod hogy nem fog ártani, még akkor is, ha körülötted mindenki „szét van csúszva”. A mai világban ugyanis 3 másodperc alatt fel lehet tenni az internetre igen csak kompromittáló képeket, és akkor máris oda lesz a – szerintem – legfontosabb tulajdonságod, a:

Hitelességed. – Ez az, amit sohasem veszíthetsz el, különben nem lesznek hitelesek a szavaid, és senki sem fog neked többé hinni. Márpedig a mai világban a média egyes farkasai csorgó nyállal várják bizonyos személyek nyelvbotlásait, hogy kikezdessék őket. Szerintem, amíg tükörbe tudsz nézni, addig nincs gond.

Én a jelenlegi bejegyzésemben ennyit szerettem volna megosztani veletek, habár még van a fejemben egy-két gondolat, amikről szívesen írnék – pl. állás / gyakornoki hely keresése – de ezt majd talán egy másik postban.

M

Reklámok
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: